Tenniskids

Wat is Kia Tenniskids?

De Kia Tenniskids (voorheen World Tour genaamd) competitie wordt in het voor- en najaar georganiseerd door de KNLTB. Het is bedoeld voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar (max. uitloop van 2 jaar). De Kia Tenniskids competitie bestaat uit de Rode, Oranje en Groene competitie en is helemaal afgestemd op de leeftijd van kinderen.

Waarom Tenniskids?

TVP stimuleert deelname aan de Kia Tenniskids competitie. Tennissen is namelijk leuk als je wedstrijdjes speelt. In de Kia Tenniskids competitie is meedoen en spelplezier belangrijker dan winnen. De kinderen leren in korte wedstrijdjes spelenderwijs het tennisspel en de regels.

Kinderen die voor het eerst gaan tennissen en gelijk beginnen op een groot veld, verliezen snel hun interesse. De rally´s zijn kort, de ballen stuiteren over hun hoofd en ze zijn het langst bezig met ballen rapen. Daarom is Tenniskids zo belangrijk! Een stimulerend Tenniskidsprogramma dat speciaal is ontworpen voor kinderen. Het biedt de mogelijkheid tennis op een ´toffe´ manier te leren. Tennis is namelijk fun!

Kinderen leren op een natuurlijke manier. Ze zijn nieuwsgierig, creatief en fantasierijk. Daarbij spelen ontdekken en verwonderen een belangrijke rol. Uit onderzoek blijkt dat vaardigheden als rennen, springen, balanceren, coördinatie, gooien en vangen heel belangrijk zijn om tot een optimale sportontwikkeling te komen. Bij Tenniskids komen al deze vaardigheden aan bod. De gebruikte materialen en de opbouw van de verschillende fases maken dat de kinderen worden uitgenodigd en geprikkeld zichzelf te ontwikkelen tot allround sporters.

Hoe werkt Kia Tenniskids?

De kleuren Rood, Oranje en Groen vormen de basis van de opbouw van Kia Tenniskids. Deze kleuren staan symbool voor de verschillende fasen die de kinderen doormaken. Elke fase heeft een overlap van max. 2 jaar afhankelijk van de ontwikkelingen die de kinderen doormaken.

Rood

In deze eerste fase maken kinderen kennis met het tennisspel. Ze starten met het ontwikkelen van basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. De kids zijn t/m 9 jaar oud. 1x per maand komt een poule van Tenniskids bij elkaar bij een host vereniging. Ze maken kennis met leuke activiteiten en spelen kleine wedstrijden tot 7 punten. Wie het eerste 7 punten wint, heeft gewonnen (7-6 is einde partij). Je speelt alleen enkels, nog geen dubbels. Er wordt gespeeld met een rode bal op een minibaan (6x12 m.).

Oranje

In de volgende fase van Tenniskids wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. De kinderen (8 t/m 11 jaar oud) leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijk te kunnen spelen op een grote baan. Er wordt gespeeld op een driekwartbaan (een volledige baan die in de lengte is ingekort tot 18 meter). Er wordt gespeeld met een bal die geschikt is voor het spelen op een driekwartbaan (zachter en lichter dan een gele tennisbal). Het racket is tussen de 56 en 63,5 cm.

Veel kinderen beginnen op een latere leeftijd en dus is het goed dat er de mogelijkheid blijft bestaan dat die kinderen t/m 11 jaar in oranje spelen. In de praktijk kunnen dus oranje kinderen van 8 jaar tegen meer beginnende oranje kinderen van 11 jaar spelen. 1x per maand komt een poule van Tenniskids bij elkaar bij een host vereniging.

De wedstrijd (enkel en dubbel) bestaat uit 4 gewonnen games en er wordt gespeeld met een oranje bal op een ¾ veld. Bij een 3-3 stand in games wordt een beslissende game gespeeld (geen tiebreak). Bij een oneven gamestand wissel je van speelhelft.

Groen

Dit is de laatste fase in de voorbereiding op ‘hele baan’ tennis. De kinderen zijn 10 t/m 12 jaar oud. Kinderen in deze leeftijd zijn groter en in staat om de hele baan te bestrijken. Er wordt dan ook op een 'hele baan' getennist. Bij de dubbels wordt er gespeeld in het dubbelveld, dus inclusief de tramrails. Technieken, tactieken en atletische vaardigheden worden in deze fase verder ontwikkeld. De wedstrijden worden weer wat langer en het wedstrijden spelen speelt een steeds belangrijkere rol. Er wordt in groen gespeeld met een langzame groene bal die geschikt is voor tennis op een hele baan en met een racket dat tussen de 63,5 en 66 cm lang is.

Je speelt 2 sets om 4 gewonnen games met een verschil van twee games (bijvoorbeeld 4-2 of 5-3). Bij 4-4 in de set speel je een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten). Tot slot nog een groot verschil met het gele bal tennis, bij rood, oranje en groen spelen de jongens en meisjes gewoon door en tegen elkaar.

Voor meer informatie over Kia Tenniskids zoals de speeldata, spelregels en benodigdheden, zie www.tenniskids.nl